Perfekcja smaku w domu i w restauracji
Technika gotowania sous vide od dawna cieszy się uznaniem profesjonalnych kucharzy. Od pewnego czasu jest też dostępna dla pasjonatów kulinariów. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotowywać potrawy metodą sous vide w domowej kuchni. Ważnym elementem tego procesu są worki do sous vide. To właśnie one, obok cyrkulatora, pomagają uzyskać wyjątkowy smak potraw. Dają także bezpieczeństwo i komfort użytkowania.
Dlaczego jakość worków sous vide ma znaczenie?
W technice sous vide jedzenie gotuje się próżniowo w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Próżniowe worki do tej metody muszą zatem spełniać rygorystyczne normy jakościowe. Wytrzymałość i szczelność, to podstawowe wymogi. Bez tego cały proces straci bowiem swój sens. Worek musi także posiadać dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Niedopuszczalna jest sytuacja, kiedy opakowanie uwolni szkodliwe substancje do żywności.
Worki do sous vide w restauracji gwarancją sukcesu
Topowe restauracje bardzo cenią sobie worki do gotowania sous vide. Ten sposób przygotowywania żywności daje możliwość wcześniejszego przygotowania potraw. Następnie można je szybko i sprawnie serwować klientom. Nikt bowiem nie chce czekać kilku godzin na przygotowanie zamówionego dania. Wcześniejsze gotowanie ułatwia także efektywną organizację pracy w kuchni. Woreczki do pakowania próżniowego żywności dają powtarzalne efekty. Każda porcja będzie więc tak samo wysokiej jakości. Nie ma mowy o rozgotowaniu bądź przypaleniu. Warunki gotowania są bowiem ściśle kontrolowane.
Worki do sous vide w domu – profesjonalizm w zasięgu ręki
Wolne gotowanie jest także możliwe w domowej kuchni. Umożliwia każdemu amatorowi gotowania przygotowanie dań na poziomie restauracyjnym. Nie potrzeba do tego specjalistycznego wyposażenia. Wystarczy garnek z cyrkulatorem wody oraz worki do pakowania próżniowego dedykowane sous vide. Korzystanie z tej metody paradoksalnie oszczędza czas. Sam proces gotowania jest długi. Jednak pozwala przygotować kilka porcji. Zapakowane próżniowo, mogą stanowić dania na dłuższy czas.
Bezpieczne opakowania
Bezpieczne opakowania producent wykonuje z materiałów wolnych od BPA i innych szkodliwych substancji. Dzięki temu są całkowicie bezpieczne do profesjonalnego i domowego zastosowania. Gwarantują, że jedzenie przygotowywane w ten sposób będzie nie tylko smaczne, ale również zdrowe.