Pasteryzacja. Co warto o niej wiedzieć?
Pojęcie pasteryzacja zapewne nie jest nikomu obce, jednak nie każdy wie, co dokładnie ono oznacza. Najpowszechniej kojarzone jest ono z przygotowywaniem domowych przetworów, czyli tzw. weków. Warto wiedzieć, że żywność może być pasteryzowana nie tylko w słoikach. W tym celu można wykorzystać również worki do pasteryzacji.
Czym jest pasteryzacja?
Pasteryzacja jest jednym ze sposobów konserwacji żywności. Proces ten sprowadza się do jej ogrzewania w temperaturze nieprzekraczającej 100 stopni C, ale nie niższą niż 65 stopni C. Podczas pasteryzacji zostają zniszczone drobnoustroje chorobotwórcze, a sam produkt zyskuje dłuższą trwałość, nie tracąc przy tym walorów smakowych. Do pasteryzacji można wykorzystać szklane słoiki lub specjalne worki do pasteryzacji. Pasteryzować można zarówno warzywa i owoce, jak i mięsa, a także produkty płynne i półpłynne.
Metody pasteryzowania żywności
Rodzaje pasteryzacji produktów spożywczych wynikają z zakresu temperatury oraz czasu ogrzewania, a także, z formy pakowania żywności. Najpopularniejszą metodą pasteryzacji jest obecnie wekowanie. Polega ono na podgrzaniu zakręconych słoików z żywnością, co można wykonać albo w garnku z gorącą wodą, albo w piekarniku. Czas pasteryzacji weków zależy od wielkości słoika, a także od samego produktu. Należy wyjąć je z wody, gdy wieczka staną się wypukłe. Oznacza to, że proces pasteryzacji został zakończony. Oprócz słoików można też wykorzystać worki do pasteryzacji. Świetnie sprawdzają się w przypadku mięs oraz produktów płynnych, a przy tym są proste i wygodne w użyciu.
Zalety pasteryzacji w woreczkach
Aby pasteryzowana żywność jak najdłużej zachowała świeżość i właściwości odżywcze, dostawcą woreczków powinien być zaufany producent opakowań foliowych. Ważne jest bowiem, aby były to produkty wysokiej jakości, odporne na uszkodzenia i zapewniające odpowiednią ochronę pasteryzowanym wyrobom.
Na rynku dostępne są różnego typu worki próżniowe, zapewniające bezpieczne przechowywanie żywności. Bardzo dobrze sprawdzają się w branżach, wymagających magazynowania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie zachowują one swoje właściwości odżywcze i smakowe, a jednocześnie wygodniej się je przechowuje.