Rozwiązanie nie tylko dla gastronomii
Wiele osób zastanawia się czy pakowanie próżniowe ma sens. Jakie produkty można zapakować w warunkach braku powietrza? Odpowiedź na takie pytania jest prosta. Wystarczy spojrzeć jak radzi sobie z tym sektor gastronomiczny. Pakowanie próżniowe zupy i innych dań jest bardzo popularne w barach. Korzystają z niego także producenci dań gotowych, które trafiają do sklepów spożywczych. Technika pakowania próżniowego pozwala bowiem na przedłużenie świeżości potraw. Nie wpływa również negatywnie na ich smak czy wartości odżywcze.
Szczelne pakowanie próżniowe zupy i innych dań
Proces pakowania próżniowego polega na usunięciu powietrza z opakowania. Następnie ma miejsce jego szczelne zamknięcie. Eliminacja tlenu hamuje rozwój bakterii. To właśnie one są główną przyczyną psucia się żywności. Pakowanie próżniowe pozwala restauracjom i firmom cateringowym przygotowywać większe ilości potraw na zapas. Woreczki do pakowania próżniowego żywności pomagają zwiększyć efektywność pracy kuchni. Pozwalają także lepiej zarządzać zasobami spożywczymi.
Próżnia pomaga utrzymać niezmieniony smak potraw. Usunięcie powietrza zapobiega bowiem utlenianiu składników. Tym samym dania zachowują głębię smaku. Z drugiej strony, szczelne próżniowe worki zapobiegają przenikaniu się zapachów. Jest to bardzo istotne w profesjonalnych kuchniach. Duża jest bowiem różnorodność przygotowywanych dań.
Oszczędności finansowe i korzyści logistyczne
Powszechny jest problem marnowania żywności. Dla restauracji jest to też duży koszt finansowy. Woreczki próżniowe vacuum pozwalają walczyć skutecznie z tymi problemami. Dłuższy okres przydatności do spożycia oznacza bowiem, że mniej produktów trafia do kosza. Pakowanie próżniowe daje również możliwość przechowywania sezonowych składników przez dłuższy czas. W branży gastronomicznej sprawna logistyka jest bardzo istotna. Często są konieczne są duże zakupy jednego typu produktu, niezbędnego do przygotowania konkretnego dania. Nie zawsze daje się dokładnie oszacować ilości.
Miejsce w chłodniach jest ograniczone. Worki do przechowywania próżniowego pomagają utrzymać porządek w tej przestrzeni. Odessanie powietrza zmniejsza też objętość samego opakowania. Organizacja przestrzeni magazynowej dzięki temu jest łatwiejsza.
Bezpieczne pakowanie próżniowe zupy
Bezpieczeństwo żywności stanowi fundament działalności branży gastronomicznej. Powinno być priorytetem dla wszystkich podmiotów biorących udział w obróbce produktów spożywczych. Worki próżniowe minimalizują ryzyko kontaminacji potraw. Jest to istotne dla klientów ceniących sobie pewność, że otrzymane dania są w pełni bezpieczne. Restauracje muszą też spełniać wymogi sanitarno-epidemiologiczne.