Opakowania produktów spożywczych mają znaczenie
Wszyscy bardzo dobrze wiemy, jak ważna jest jakość i pochodzenie produktów spożywczych. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę z tego, że duże znaczenie ma również sposób ich pakowania. Na rynku dostępne są obecnie różnorodne nowoczesne opakowania produktów spożywczych, takich jak worki próżniowe, opakowania doypack czy worki sous vide.
Opakowania żywności. Do czego służą?
Jak sama nazwa wskazuje, opakowania żywności, typu worki próżniowe i inne, służą do umieszczania i przechowywania w nich produktów spożywczych. Ich najważniejszym zadaniem jest bowiem zapewnienie produktom odpowiedniej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Również co za tym idzie, przed zepsuciem, jak również ułatwienie przechowywania.
Wybór opakowań spożywczych jest bardzo szeroki. Mogą one powstawać z papieru, szkła, tworzyw sztucznych bądź metalu.
Rodzaje opakowań spożywczych
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się worki próżniowe. Umożliwiają one przechowywanie żywności bez ryzyka, że utraci ona swoją świeżość oraz walory smakowe. Bardzo dobrze sprawdzają się podczas magazynowania produktów spożywczych w chłodniach.
Inną kategorią opakowań są torebki doypack, przeznaczone do przechowywania produktów sypkich, półsypkich oraz ostrych. Ich rozmiar oraz grubość można dopasować do zawartości, jaka będzie się w nich znajdować.
Warto wspomnieć jeszcze o workach do gotowania sous vide, które stosuje się celem obróbki termicznej żywności. Polega ona na umieszczaniu danego produktu w kąpieli wodnej, której temperatura powinna mieścić się w przedziale od 55 °C do 85 °C. Przyrządzona w ten sposób żywność zachowuje wszystkie swoje walory smakowe.
Ponadto na rynku dostępnych jest też wiele ekologicznych opakowań, które są nie tylko bezpieczne dla żywności, ale i dla środowiska po ich wykorzystaniu.
Jakie opakowania produktów spożywczych wybrać? Postaw na jakość
Wybór właściwego opakowania determinowany jest wieloma czynnikami, takimi jak chociażby rodzaj żywności, a także to, jak długo będzie ona przechowywana.
Zawsze warto jednak celować w wysokiej jakości opakowania, które dostarcza sprawdzony producent opakowań foliowych. Wybierając bowiem produkt z wyższej półki, możemy liczyć, że żywność dłużej zachowa świeżość i składniki odżywcze, a samo opakowanie będzie trwalsze i bardziej szczelne.