Bezpieczna żywność, to również bezpieczne opakowania
Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi. Zwracają dużą uwagę na skład oraz wartości odżywcze. O wyborze produktu decyduje nawet data przydatności do spożycia. Rzadziej jednak o decyzji zakupowej decydują same opakowania do żywności. Konsumenci nie zastanawiają się bowiem jak worki do pakowania wpływają na zdrowie. Tymczasem materiały opakowaniowe zawierają niejednokrotnie substancje chemiczne przenikające do jedzenia. Zwłaszcza, gdy opakowanie jest niewłaściwie używane. Warto zatem świadomie sięgać po bezpieczne opakowania.
Co może znajdować się w opakowaniach do żywności?
Pakowanie próżniowe i klasyczne jest konieczne dla bezpieczeństwa produktów spożywczych. Chronią przed zanieczyszczeniami, wilgocią i bakteriami. Niektóre z nich mogą także uwalniać związki chemiczne do przechowywanej żywności. Najczęściej są to substancje takie jak:
- Bisfenol A (BPA) – znajduje zastosowanie w produkcji plastiku i powłok wewnętrznych puszek. Może działać jak syntetyczny estrogen. Oddziałuje wtedy na gospodarkę hormonalną organizmu.
- Ftalany – używane do zmiękczania plastików. Mogą zaburzać pracę układu hormonalnego.
- Per- i polifluorowane związki (PFAS) – znajdują się w opakowaniach odpornych na tłuszcz. To między innymi papier do fast foodów. Podejrzewa się, że PFAS negatywnie wpływają na układ odpornościowy.
- Formaldehyd – niekiedy nadal znajduje się w plastikowych pojemnikach. Jest to substancja rakotwórcza.
Które opakowania są najbezpieczniejsze?
Nie wszystkie opakowania próżniowe i niepróżniowe stanowią zagrożenie. Świadomość pozwala jednak na wybór materiałów najbezpieczniejszych dla zdrowia. Szkło jest jednym z najlepszych rozwiązań. Nie uwalnia bowiem szkodliwych substancji. Jest także wielokrotnego użytku. Stal nierdzewna, to kolejna bezpieczna opcja. Nie sposób jednak pakować całej żywności w te materiały. Nadal najwygodniejszą opcją są tworzywa sztuczne. Producenci w znacznej większości dbają o bezpieczeństwo konsumentów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że bezpieczne opakowania doypack mogą stać się niebezpieczne. Dzieje się tak z powodu złego wykorzystania.
Niektórzy konsumenci podgrzewają jedzenie w plastikowych pojemnikach. Nie zwracają przy tym uwagi, że jest to zabronione przez producenta. Wysoka temperatura uwalnia bowiem niebezpieczne substancje do żywności. Dlatego specjalne worki do sous vide są odporne na temperaturę i w pełni bezpieczne. Każde opakowanie powinno posiadać stosowne oznaczenia o rodzaju tworzywa sztucznego.