- 2022-08-19
Nowoczesne opakowania do pasteryzacji i sterylizacji żywności
Wychodząc na przeciw Państwa oczekiwaniom, naszą ofertę wzbogacamy o nowoczesne opakowania foliowe do pasteryzacji i sterylizacji żywności. Jest to nowość w dziedzinie opakowań wykorzystywanych do produkcji żywności.
Metody sterylizacji i pasteryzacji pozwalają na wykonanie wstępnej obróbki termicznej mięsa, warzyw czy grzybów, jednocześnie ułatwiając dalszy proces produkcji. Są również alternatywą dla słoików czy puszek aluminiowych, jednocześnie zapewniającą skuteczną ochronę przed dostępem tlenu bez stosowania konserwantów!
Opakowania do sterylizacji
Pierwsze skojarzenie słowa „sterylizacja” wiąże się bardziej ze szpitalem niż z żywnością, jednak znalazła ona swoje zastosowanie również w branży spożywczej. Dotyczy zarówno opakowań jak i produktów żywnościowych. Proces sterylizacji polega na zniszczeniu form wegetatywnych bakterii, bakterii patogennych oraz części bakterii psujących żywność.
Proces sterylizacji prowadzony jest w temperaturze powyżej 100°C (zwykle jest to od 100 do 120°C). Jeżeli dany produkt poddajemy tylko sterylizacji, czas wynosi od kilku do kilkudziesięciu minut. Jeżeli dany produkt poddajemy sterylizacji i procesowi gotowania, czas dopasowujemy indywidualnie do danego produktu oraz jego właściwości.
Sterylizacja chroni przed bakteriami, wydłuża trwałość produktu oraz zachowuje walory smakowe. Jednak należy pamiętać, że proces ten może pozbawić żywność witamin i niektórych białek
Opakowania do pasteryzacji
Działaniem prowadzącym do zniszczenia bakterii i drobnoustrojów, jest również pasteryzacja. Poprzez gotowanie produktów żywnościowych w temperaturze nie większej niż 90°C (zwykle od 65 do 85°C przez czas około od 40 do 60 minut) przedłużamy trwałość produktu spożywczego przy zachowaniu jego wszystkich wartości odżywczych.
Dzięki workom do sterylizacji i pasteryzacji możemy bezpiecznie przechowywać żywność gotową do spożycia, jednocześnie skracając do minimum etap jej dalszej obróbki.
Nasze worki doskonale chronią przed uszkodzeniami mechanicznymi, posiadają wysoki stopień elastyczności i krystalicznej transparentności oraz ułatwią proces produkcji Państwa wyrobów.
Worki znalazły swoje zastosowanie m.in.
- w zakładach przetwórstwa mięsnego do produkcji mięsa na farsz na pierogi, krokiety w zakładach przetwórstwa warzywnego do produkcji gotowanych buraczków, marchewki, ziemniaków itp.
- w zakładach produkcji pieczarek
Zapraszamy do kontaktu z działem handlowym. Przygotujemy dla Państwa bezpłatne próbki.