Jakie wymogi muszą spełniać opakowania do żywności?
Opakowania wykonane z nieodpowiednich materiałów stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka, dlatego tak istotne jest przestrzeganie przepisów unijnych i krajowych w kwestiach produkcji.
W naszej ofercie znajdują się wyłącznie worki do pakowania, które nie wywołują żadnych negatywnych konsekwencji dla zdrowia konsumenta. Aktualnie produkcja obwarowana jest wieloma aktami prawnymi, których jako producent opakowań do żywności musimy przestrzegać. Tylko wtedy opakowania są dopuszczane do powszechnej sprzedaży, posiadają stosowne certyfikaty i zapewniają bezpieczne pakowanie żywności.
Akta prawne definiujące wymagania opakowań do żywności
Wśród najważniejszych aktów prawnych wydanych przez Unię Europejską, jak i Polskę, należą m.in.:
- Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu żywności;
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Zabezpieczenie żywności
Podstawowym zadaniem, jakie do spełniania mają woreczki do pakowania próżniowego żywności, jest zabezpieczanie znajdujących się w nich produktów przed czynnikami zewnętrznymi. Chronią przed wilgocią, zanieczyszczeniami, temperaturą, promieniowaniem słonecznym.
Każde opakowanie na żywność powinno być szczelne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, higieniczne, a ponadto odporne na degradację mikrobiologiczną. Jako producent opakowań do żywności gwarantujemy, że powstają z materiałów niewpływających w żaden sposób na smak, zapach oraz właściwości jedzenia.

Wysokie standardy produkcji opakowań do żywności
Niezależnie, z jakich materiałów są produkowane opakowania, muszą spełniać szereg wymagań. Przechodzą liczne badania, które mają za zadanie potwierdzić ich bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. W żaden sposób nie mogą wywoływać działania rakotwórczego, mutagennego czy szkodzić rozrodczości.
Jako producent opakowań do żywności doskonale wiemy, że surowo zabroniona jest produkcja opakowań z wykorzystaniem barwników azowych, a ponadto rozjaśniacze optyczne nie mogą przenikać do jedzenia. Opakowania nie mogą również wywoływać konserwacji zawartości i w ich składzie nie mogą znajdować się chlorki, metale i inne.
Surowe podejście instytucji europejskich oraz krajowych do procesu produkcji opakowań do żywności powoduje, że ukrócane są zagrażające zdrowiu procedery, których głównym celem są oszczędności. FOL-PACK jako producent opakowań do żywności od początku swojej działalności trzyma się restrykcyjnych zasad produkcji i ogromną wagę przywiązuje do jakości stosowanych materiałów.