Worki do gotowania sous-vide
Specjalne worki o wysokiej wytrzymałości mechanicznej przeznaczone do obróbki termicznej artykułów spożywczych. SOUS-VIDE to sposób obróbki żywności zapakowanej w worki, polegający na poddawaniu produktu kąpieli wodnej w kontrolowanej temperaturze (od 55 °C do 85 °C), a tym samym pozwalający na uzyskanie pełni smaku przygotowanych w ten sposób potraw.
Zastosowanie specjalistycznych, atestowanych opakowań do przygotowania potraw metodą SOUS-VIDE gwarantuje wymagany poziom bezpieczeństwa oraz ochrony zdrowia. Wykorzystanie do tych celów podstawowego rodzaju worków typu PA/PE nie daje tej gwarancji podczas stosowania ich w wysokich temperaturach.
Właściwości opakowania:
- przeznaczone do długiego gotowania w niskiej temperaturze;
- wysoka barierowość;
- zachowanie naturalnego smaku i zapachu produktu spożywczego;
- lepsza penetracja marynat do wnętrza produktu;
- zabezpieczenie przed czynnikami zewnętrznymi takimi jak: tlen, nadmierna wilgotność, przenikanie zapachu czy czynniki biologiczne;
- doskonałe do użytku domowego;
- oszczędność miejsca.
Rekomendowane zastosowanie dla worków SOUS VIDE:
- wszystkie produkty spożywcze poddawane obróbce termicznej;
- branża HoReCa;
- branża convenience food.