
Worki do sterylizacji
Nasze worki do sterylizacji pozwalają na wykonanie wstępnej obróbki termicznej mięsa, warzyw czy grzybów, jednocześnie skracając dalszy proces produkcji. Są również alternatywą dla słoików czy puszek aluminiowych, zapewniając tym samym skuteczną ochronę przed dostępem tlenu bez stosowania konserwantów.
Proces sterylizacji odbywa się w temperaturze powyżej 100°C (max. do 130 °C). Pozwala on na skrócenie czasu potrzebnego do uzyskania gotowego wyrobu. Skutecznie blokuje namnażanie się bakterii, dzięki czemu dany produkt zachowuje oryginalnie właściwości odżywcze, smak i aromat.
W naszej ofercie dostępne są różne opakowania sterylizacyjne, każdy Klient może zdecydować, który wariant najbardziej odpowiada jego potrzebom. Woreczki można dostosować do typu produktu spożywczego, który ma zostać w nich umieszczony.
Sterylizacja w branży spożywczej
Choć temat sterylizacji bardziej kojarzy się większości z branżą szpitalną oraz kosmetyczną, jest to proces również bardzo ważny w gastronomii.
Proces sterylizacji pozwala zniszczyć różne formy wegetatywne bakterii, bakterii patogennych, a także cząstki bakterii psujących żywność. Należy działać w temperaturze powyżej 100°C (max. do 130 °C), aby osiągnąć skuteczne rezultaty. Czas, jaki jest potrzebny aby przeprowadzić sterylizację produktów żywnościowych to od kilku do kilkudziesięciu minut. Natomiast, jeżeli jednocześnie ma zostać przeprowadzona sterylizacja oraz gotowanie, czas należy dostosować do typu produktu, jego właściwości, jaki efektu, jaki chce się uzyskać.
Wykorzystując opakowania do żywności przystosowane do sterylizacji, można przeprowadzić cały proces w sposób bezpieczny, bez negatywnego wpływu na jakość produktów spożywczych. Wręcz przeciwnie. Uda się zlikwidować wszelkie bakterie, wydłużyć trwałość produktów, a także zachować ich niezwykłe walory smakowe. Trzeba jednak pamiętać, że proces sterylizacji może pozbawić produkty spożywcze witamin i niektórych białek, jeżeli będzie trwał zbyt długo lub zostanie przeprowadzony w nieodpowiedni sposób.
Właściwości opakowania:
- ochrona przed wirusami;
- wydłużenie trwałości produktu spożywczego;
- doskonała prezencja dzięki krystalicznej transparentności;
- wysoka odporność na uszkodzenia;
- ochrona i zachowanie walorów smakowych produktu;
- oszczędność miejsca.
Jako producent opakowań do żywności, mający bardzo duże doświadczenie w branży, dbamy o to, aby do naszych Klientów trafiały wyłącznie opakowania najwyższej jakości. Nasze opakowania próżniowe spełniają najwyższe standardy europejskie, posiadają atesty bezpieczeństwa w kontakcie z żywnością.
Opcje:
- worek bezbarwny lub barwiony w masie.
Rekomendowane zastosowanie worków do sterylizacji:
- przemysł spożywczy: mięso, warzywa, nabiał;
- branża HoReCa;
- branża convenience food.
Nasze worki do pakowania i sterylizacji znakomicie chronią produkty spożywcze przed uszkodzeniami mechanicznymi, są niezwykle elastyczne i krystalicznie transparentne. Istnieje możliwość, aby zamówić opakowanie do sterylizacji również w wersji kolorowej, w zależności od potrzeb.