Nowatorskie worki do pakowania warzyw wydłużające świeżość

Sezonowość warzyw sprawia, że najlepiej smakują, gdy są świeże. Wyjątkowy smak oraz wartości odżywcze można jednak zachować na dłużej wybierając opakowania próżniowe dostępne w naszej ofercie. Zapewniamy dostęp do najlepszego sposobu pakowania, który wielokrotnie wydłuża czas przydatności do spożycia warzyw.

Co dają woreczki do pakowania próżniowego żywności?

Po usunięciu powietrza z woreczków, produkty spożywcze zachowują swój kolor, smak oraz wartości odżywcze na dłużej. Mogą być przechowywane w lodówce nawet przez kilka tygodni, a w zamrażarce nawet do 2 lat. Zamrażanie w tradycyjny sposób nie pozbawia dostępu do produktów spożywczych tlenu, powstają na warzywach kryształki lodu, które po rozmrożeniu zmieniają się w wodę. Aby tego uniknąć, warto zdecydować się na pakowanie próżniowe, które z pomocą naszych opakowań jest o wiele prostsze.

Proste w obsłudze worki do pakowania warzyw

Zanim w workach zostaną umieszczone warzyw, należy je przygotować. Istotne jest, aby były one maksymalne świeże. Proces pakowania warto zaplanować od razu po zakupie. Następnie opakowania wraz z produktami spożywczymi należy umieścić w lodówce lub zamrażarce.

Istotne jest, aby zachować właściwy poziom higieny. Nie należy dopuścić do sytuacji, w której nadmiar drobnoustrojów zmiesza się z żywnością podczas pakowania. Może to skutkować znacznym spadkiem eliminacji powietrza, które odpowiada za psucie żywności. Warto więc zachować szczególną ostrożność stosując worki do pakowania próżniowego żywności.

worki do pakowania warzyw

Kapusta, brokuły, kalafior czy brukselka po zapakowaniu próżniowym uwalniają gazy. Pakowanie na surowo powoduje, że w worku pojawi się bardzo dużo gazu, a to szybko doprowadzi do zepsucia produktów spożywczych. Warzywa należy zblanszować, a potem zamrozić. Blanszowanie to proces, w którym kawałki warzyw należy umieścić we wrzącej wodzie przez 1-4 minuty. Wysoka temperatura niszczy bakterie powierzchniowe i zatrzymuje proces dojrzewania warzyw.

 

Wysokiej jakości worki do pakowania warzyw w ofercie FOL-PACK

Opakowania do pakowania próżniowego, które są dostępne w naszej ofercie, wydłużają świeżość produktów spożywczych i zachowują ich wyjątkowe walory odżywcze. Wykonane z folii wielowarstwowej, biodegradowalnej, chronią produkty przed czynnikami zewnętrznymi. Przechowywanie warzyw jest możliwe w chłodniach oraz mroźniach.

Wybierając woreczki do pakowania próżniowego umożliwiające przechowywanie warzyw, zyskują Państwo:

  • estetyczne opakowanie produktu, co jest istotne dla wielu osób,
  • szczelność i trwałość, która pozwoli ochronić warzywa przed uszkodzeniami mechanicznymi, dostępem do powietrza oraz czynnikami zewnętrznymi,
  • możliwość mrożenia warzyw, które dzięki temu można wykorzystać w dowolnym momencie, z zachowaniem świeżości, aromatu i wyjątkowego smaku.

Przemysł spożywczy wiele zyskuje na tym, że w ogólnej sprzedaży dostępne są próżniowe worki na warzywa. Wyprodukowane z dbałością o najwyższą jakość i hermetyczność, zapewniają odpowiednie zabezpieczenie i zachowanie walorów smakowych i odżywczych warzyw.

Translate »