Woreczki do gotowania sous vide
Metoda sous vide jest znana od lat 70. XX wieku, gdy po raz pierwszy została zastosowana we francuskiej restauracji. Innowacyjna technika kulinarna zapewniała gotowanie w próżni, aktualnie jest o wiele prostsza i łatwiejsza do wykonania, ze względu na dostępne narzędzia, m.in. woreczki do gotowania sous vide. Na czym polega? Jakie korzyści ma dla naszego zdrowia?Na czym polega gotowanie w próżni?
Technika kulinarna polega na gotowaniu produktów spożywczych w zamkniętych próżniowo workach, trzymając się określonej temperatury, nie przekraczając 100ºC. Powolna obróbka cieplna pozwala zatrzymać ważne składniki odżywcze, można uniknąć uszkodzenia delikatnych struktur, a także zapobiec utracie aromatu i wyjątkowego smaku. Aby możliwe było gotowanie tą techniką, potrzebny jest cyrkulator, czyli urządzenie podtrzymujące pożądaną, stałą temperaturę wody w zbiorku, pakowarka próżniowa, a także oczywiście worki sous vide. Mają one dwuwarstwową konstrukcję, dlatego odznaczają się bardzo dużą trwałością i możliwością hermetycznego zamykania. Zastosowane wysokiej jakości materiały sprawiają, że można wykorzystać je w szerokim zakresie temperatury, w celu bezpiecznego gotowania, ale również schładzania szokowego. Istnieje także możliwość mrożenia produktów. Sous vide worki wydłużają przydatność do spożycia produktów spożywczych. Optymalizuje to prace kuchni prywatnej, jak i profesjonalnej gastronomii. Prawidłowo przygotowane porcje po rozmrożeniu są nadal wyjątkowo dobre.Te atuty sprawiają, że gotowanie w próżni jest tak popularne
Worki do gotowania sous vide umożliwiają przygotowanie potraw z zachowaniem intensywnego smaku, aromatu, koloru i struktury. Soki nie wydostają się na zewnątrz hermetycznie zamykanego opakowania, a to jest szczególnie ważne w przypadku ryb oraz mięs.
Korzystając z tej innowacyjnej metody kulinarnej, możliwa jest retencja witamin, mikro i makroelementów oraz składników odżywczych. W trakcie gotowania dochodzi do pasteryzacji produktów, a to wydłuża ich przydatność do spożycia. Atutem są również niewielkie straty objętości i masy potraw, nie więcej niż 10-20%, a to gwarantuje otrzymanie dania o bardzo dobrej gramaturze, bez niepotrzebnych strat, w związku z obróbką.
Korzystając z tej innowacyjnej metody kulinarnej, możliwa jest retencja witamin, mikro i makroelementów oraz składników odżywczych. W trakcie gotowania dochodzi do pasteryzacji produktów, a to wydłuża ich przydatność do spożycia. Atutem są również niewielkie straty objętości i masy potraw, nie więcej niż 10-20%, a to gwarantuje otrzymanie dania o bardzo dobrej gramaturze, bez niepotrzebnych strat, w związku z obróbką.

Worki do różnych produktów
Sous vide woreczki wykorzystać można do przechowywania wielu produktów spożywczych, nie tylko mięs i ryb, ale również warzyw, owoców, deserów i wielu innych. Gotować można z wyprzedzeniem, co jest bardzo dużym atutem.
Popularne woreczki do gotowania sous vide
Gotowanie w próżni pozwala w prawidłowy sposób przygotować delikatne mięsa, przede wszystkim polędwiczki z indyka oraz kurczaka. Idealnie sprawdza się do przyrządzania ryb. Obróbka termiczna w niskiej temperaturze zapewnia soczystość, miękkość i wyjątkowy smak potraw.Warto zadbać o swoje zdrowie i wykorzystać woreczki, w celu bezpiecznego przechowywania wysokiej jakości żywności. Gotowanie stanie się dzięki temu o wiele przyjemniejsze, bardziej dostępne, a jego wpływ na zdrowie będzie zdecydowanie zauważalny.