Opakowania vacuum
Torebki do pakowania próżniowego, czyli vacuum pozwalają na skuteczne zabezpieczanie żywności poprzez częściowe usunięcie powietrza. Po zamknięciu w opakowaniu wytwarzana jest zmodyfikowana atmosfera zawierająca 10-20% dwutlenku węgla.
Próżniowe pakowanie jest możliwe do uzyskania poprzez wyciąganie powietrza z opakowania z użyciem dyszy ssącej, wdmuchiwanie do opakowania silnego strumienia pary wodnej, a także poprzez obkurczanie termokurczliwej folii z tworzywa sztucznego pod wpływem ogrzewania.
Opakowania vacuum sprawdzają się w przypadku produktów spożywczych ciepłych, zimnych, zamrożonych. Umieścić w nich można sery, wędliny, owoce, garmażerię.
Woreczki próżniowe vacuum do pakowania mięs
Mięso umieszczane w opakowaniu o małej przepuszczalności gazów, z którego zostało usunięte powietrze i jest szczelnie zamknięte, zapewnia wytworzenie bardzo dobrych warunków. System pakowania próżniowego usuwa aż 99% powietrza, co sprawia, że mikroorganizmy nie mogą rozwijać się. Nie powstaje pleśń, bakterie tlenowe oraz drożdże. Wydłuża to przydatność do spożycia zapakowanego mięsa, a to jest efekt pożądany przez każdego konsumenta.
Istotne jest, aby mieć na uwadze, że opakowania vacuum wykazują się dużą skutecznością, ale mięso zanieczyszczone wcześniej, przed umieszczeniem w nich, nie będzie miało pożądanej jakości i trwałości.
Próżniowe worki zapobiegają wysuszaniu powierzchniowemu mięsa, nie powstaje twarda skorupka czy ciemniejsza warstwa. Najlepsze efekty można uzyskać podczas zapakowania całego mięsa lub większego elementu kulinarnego, a nie małej porcji.
Czy mięso zapakowane próżniowo może się zepsuć?
Wybierając wysokiej jakości worki vacuum naszej produkcji, ryzyko zepsucia produktu spożywczego jest minimalizowane. Najczęściej za tę sytuację odpowiada bakterie Brochothrix thermosphacta, które przedostają się do mięsa przez skórę zwierzęcia. Namnażają się w warunkach beztlenowych, które powstają w ramach pakowania próżniowego. Jest to aspekt niezależny, który często jest trudny do przewidzenia.
Stosując się do powszechnie obowiązujących zasad, a także pozyskując mięso od sprawdzonych dostawców, można zagwarantować najwyższej jakości pakowanie próżniowe.

Zalety opakowania vacuum
Decydując się na zastosowanie woreczków próżniowych, można osiągnąć wiele korzyści:
- ograniczenie utraty składników odżywczych z pokarmów,
- zachowanie barwy, smaku i wyglądu produktów spożywczych,
- zapobieganie utracie wilgoci z żywności,
- zapobieganie zawilgoceniu żywności w przypadku produktów sypkich,
- ochrona żywności przed jełczeniem i psuciem,
- ochrona produktów spożywczych przed insektami, drobnoustrojami oraz pleśnią,
- wydłużenie przydatności zamrożonych produktów spożywczych nawet o 100% czasu,
- worki vacuum są przystosowane do pakowania różnego typu żywności,
- produkty spożywcze zmniejszają swoją masę, co ułatwia ich transport.
Worki do vacuum w wielu wariantach do wyboru
Worki do pakowania próżniowego żywności występują w wielu wariantach do wyboru:
- klasyczne worki do vacum,
- woreczki z zawieszką euro,
- torebki vacuum easy open – wielokrotne otwieranie opakowania,
- woreczki z wkładką z tasiemką,
- płaskie woreczki z płaskimi zgrzewami.
Technika pakowania próżniowego vacuum jest bardzo prosta, skuteczna i niezawodna. Pakować można produkty świeże, gotowane, pieczone i przetworzone.