Zasady sterylizacji w wysokiej jakości opakowaniach

Nawyki żywieniowe zmieniają się z roku na rok. Aktualnie społeczeństwo jest dość mocno nastawione na wspieranie zdrowia, a opakowania do sterylizacji w tym pomagają. Stosowane procesy powodują, że do klienta końcowego trafiają wysokiej jakości produkty żywnościowe.

Dlaczego tak istotna jest sterylizacja żywności?

Sterylizacja pakowanej żywności jest możliwa zarówno w przypadku produktów roślinnych, jak i zwierzęcych. Do konsumenta trafiają produkty z zachowaniem wartości odżywczych, smaku, konsystencji, zapachu i koloru.

Sterylizacja pomaga wyeliminować mikroorganizmy, bakterie, grzyby i wirusy odpowiedzialne za psucie się żywności. Nie ma konieczności ingerowania we właściwości produktu, a to działa z korzyścią dla zdrowia konsumenta.

Opakowania do sterylizacji i ich zalety

Jednym z głównych powodów, dlaczego opakowania sterylizacyjne cieszą się tak dużą popularnością, jest możliwość wydłużenia przydatności do spożycia produktów nawet do czterech miesięcy. Nie ma konieczności ich przechowywania w warunkach chłodniczych, co jest sporym ułatwieniem także w zakresie magazynowania i transportu.

Poddana sterylizacji i zapakowana żywność pozostaje sterylna aż do momentu otwarcia opakowania. Gdy to nastąpi, zaleca się spożycie produktu w krótkim czasie.

Jak przebiega sterylizacja żywności?

Dostępne są trzy techniki sterylizacji:

  • za pomocą środków fizycznych — wykorzystanie ciepła lub promieniowania do eliminacji zanieczyszczeń z produktu;
  • za pomocą środków chemicznych — pestycydy pozwalają wyeliminować mikroorganizmy; rzadko stosowana w przemyśle spożywczym;
  • za pomocą środków mechanicznych — filtry pozwalają zatrzymać mikroorganizmy. Najczęściej stosowana jest sterylizacja wysokociśnieniowa. Uprzednio zapakowane produkty spożywcze są poddawane działaniu wysokiego ciśnienia hydrostatycznego.

opakowania do sterylizacji wysokiej jakości
 

Jakie produkty spożywcze można poddać sterylizacji?

Worki do pakowania są w stanie pomieścić zróżnicowane produkty spożywcze, zarówno w stanie stałym, jak i ciekłym. Do najpopularniejszych produktów sterylizowanych w opakowaniach, zaliczają się m.in.:

  • kukurydza, groszek, fasola, soczewica w puszkach,
  • mleko,
  • konserwy mięsne,
  • konserwy mięsno-warzywne,
  • dania gotowe,
  • pasztety warzywne.

Bezpieczne opakowania do sterylizacji

Przy produkcji opakowań sterylizacyjnych liczy się nie tylko osiągnięta estetyka, ale przede wszystkim wysokie parametry techniczne odpowiedzialne za wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne. Istotne jest, aby wyprodukować opakowania niezagrażające zdrowiu konsumentów.

Zastosowane materiały nie mogą wchodzić w reakcję z produktami w nich umieszczonymi. Opakowania do pakowania próżniowego muszą być wolne od szkodliwych substancji, przede wszystkim BPA. Niedopuszczalne jest wykorzystanie w procesie produkcji niebezpiecznych związków chemicznych. Normy są bardzo restrykcyjne. Producent musi ich przestrzegać.

Rygorystyczne wymagania techniczne i środowiskowe powodują, że w naszej ofercie znajdą Państwo najlepszej jakości opakowania do sterylizacji.

Translate »