Pomocne dla branży e-commerce worki do przechowywania próżniowego
Rynek e-commerce rozwija się dynamicznie od wielu lat. Przez długi czas branża spożywcza omijała ten sektor. Sytuację zmieniły jednak skuteczne worki do pakowania żywności. Nieustannie rośnie zapotrzebowanie na bezpieczne metody pakowania produktów spożywczych. Klienci oczekują bowiem, że towary dotrą do nich świeże. Dużą rolę ma też estetyczne zapakowanie. Rozwiązaniem spełniającym te wymagania są worki do przechowywania próżniowego. Pozwalają bowiem na dostawę produktów dość wrażliwych. Takich, które bez odpowiedniego zapakowania, nie mogłyby być w ogóle wysłane do klienta.
Dlaczego pakowanie próżniowe?
Pakowanie próżniowe polega na usunięciu powietrza z opakowania. Następnie na hermetycznym jego zamknięciu. Dzięki temu znacząco ogranicza się dostęp tlenu. Jest to bowiem główny czynnik przyspieszający psucie się żywności. Worek próżniowy przedłuża trwałość produktów. Jednocześnie redukuje ryzyko rozwoju niepożądanych drobnoustrojów. Dla sklepów internetowych, które wysyłają produkty świeże, worki próżniowe to gwarancja jakości. Pomagają budować zaufanie u odbiorców. Przekłada się to najczęściej na bezpośredni wzrost sprzedaży oraz rozwój stałego grona powracających klientów.
Worki do przechowywania próżniowego z zaletami
Wysyłka żywności w próżniowym opakowaniu optymalizuje cały proces logistyczny. Produkty zajmują bowiem mniej miejsca. Są także bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i lepiej znoszą transport. Worki do zgrzewania próżniowego pomagają także w konfekcjonowaniu produktów. Pakowanie próżniowe porcji mięs, serów czy warzyw ułatwia kompletowanie zamówień. Pozwala również klientowi wygodnie przechowywać produkty po dostawie.
Kolejnym atutem jest przejrzystość opakowań. Klient widzi od razu jaki towar otrzymał. Natomiast estetyka opakowania pozytywnie wpływa na jego odbiór marki. Dla producentów i sprzedawców oznacza to szansę na wyróżnienie się wśród konkurencji.
Jakie worki próżniowe wybrać?
Na rynku dostępne są różne typy worków próżniowych. Nabyć można zatem wersje gładkie bądź worki moletowane do zgrzewarki próżniowej. Są także worki z zamknięciem strunowym lub gotowe do zgrzewania. Dla potrzeb sprzedaży wysyłkowej najlepiej sprawdzają się worki moletowane. Pozwalają bowiem na skuteczniejsze usunięcie powietrza przy użyciu zgrzewarki próżniowej. Należy także wybierać worki wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Każdy producent opakowań do żywności powinien takowe posiadać.
Pakowanie próżniowe, a zrównoważony rozwój
Stosowanie worków próżniowych wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju. Dzięki wydłużeniu trwałości żywności zmniejsza się skala marnowania jedzenia. Problem ten wciąż stanowi bowiem poważne wyzwanie w sektorze spożywczym. Coraz więcej producentów oferuje też worki do próżniowego pakowania z materiałów nadających się do recyklingu lub wersje biodegradowalne.