Efektywne worki do pakowania warzyw
Produkty spożywcze często transportuje się na duże odległości. W tym kontekście konieczne jest zachowanie ich maksymalnej świeżości. Nie stanowią problemu konserwy bądź produkty pasteryzowane. Większym wyzwaniem są produkty świeże. Wyzwanie stanowi również ich przechowywanie w domach bądź punktach gastronomicznych. Klasyczne opakowania typu doy pack nie sprawdzają się w tym przypadku. Producenci oferują jednak specjalne worki do pakowania warzyw. Jest to rozwiązanie, które pomaga zachować jakość przechowywanych produktów. Dla restauracji stanowi to duże ułatwienie, pomaga też walczyć z marnowaniem żywności. W warunkach domowych jest po prostu wygodne i efektywne.
Gospodarstwa domowe
Konsumenci chcą kupować produkty wysokiej jakości. Zachowanie wysokiej jakości wymaga właściwego przechowywania. Trzymanie warzyw w odpowiednich workach może znacząco przedłużyć ich świeżość. Takie worki do pakowania często są wyposażone w systemy zapobiegające gromadzeniu się wilgoci. Jest ona bowiem doskonałym środowiskiem do rozwoju drobnoustrojów powodujących gnicie i pleśnienie. Gospodarstwa domowe często sięgają po opakowania wielokrotnego użytku. Jest to ukłon w stronę zrównoważonego rozwoju.
Punkty gastronomiczne
Gastronomia, to sektor wykorzystujący świeże produkty w dużych ilościach. Nie zawsze jednak jest możliwe przygotowanie wszystkiego na bieżąco od podstaw. Z pomocą przychodzą więc worki do przechowywania próżniowego. Obrobione wcześniej warzywa można zapakować bez dostępu powietrza i wykorzystać w każdej chwili. Worki te często są przeźroczyste oraz posiadają etykiety do opisania. Bez trudu można więc oznaczyć datę zapakowania. To ułatwia identyfikację zawartości i zarządzanie zapasami.
Nieco innym rodzajem są worki do kiszonek. Muszą być odporne na uszkodzenia i szczelne. Gastronomia kupuje duże partie towarów, dlatego opakowanie musi zapewniać świeżość na dłużej.
Worki do pakowania warzyw przez producentów
Produkcja warzyw i owoców, to nie wszystko. Niezbędna jest też ich późniejsza dystrybucja do odbiorców. W tym celu konieczne są odpowiednie worki do pakowania warzyw. Chronią one bowiem warzywa przed uszkodzeniami podczas transportu. Zapobiegają też psuciu się zawartości. Ziemniaki lub buraki najczęściej pakuje się do klasycznych siatek. Bardziej wymagające warzywa trafiają do worków z mikroperforacją. Zapewniają one właściwą cyrkulację powietrza.