Dlaczego warto pakować próżniowo?
Pakowanie próżniowe jest jednym z najbardziej popularnych sposobów przechowywania żywności. Skutecznie bowiem wydłuża świeżość produktów. Chroni także przed rozwojem bakterii. Istotne jest, że niepozorny worek próżniowy pozwala zachować smak produktów żywnościowych na długo. Pakowanie próżniowe nie jest zarezerwowane dla producentów czy gastronomii. Każdy może w swojej kuchni sięgnąć po worki do próżniowego pakowania. Trzeba jednak wybrać odpowiednie, by pakować wygodnie i efektywnie.
Materiał – jakość ma znaczenie
Najważniejszą kwestią podczas wyboru worków do pakowania próżniowego jest ich materiał. Dobre worki do próżniowego pakowania powstają z odpornych na rozerwanie tworzyw sztucznych. Najczęściej są to folie poliamidowo-polietylenowe. Dają bowiem dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne. Jednocześnie są bezpieczne dla użytkowników. Każdy producent opakowań do żywności musi uzyskać ich dopuszczenie do kontaktu z żywnością. Potwierdzeniem tego jest stosowny atest. Opakowania bez odpowiednich pozwoleń należy omijać. Nie ma bowiem potwierdzenia, że są bezpieczne dla zdrowia konsumentów.
Grubość worków dopasowana do potrzeb
Grubość worków próżniowych jest kolejnym czynnikiem, który warto wziąć pod uwagę. Miękkie i delikatne owoce, warzywa czy sery najwygodniej pakować w cieńsze woreczki do próżniowego pakowania. Dobrze bowiem przylegają i zabezpieczają produkt bez ryzyka jego zgniecenia. Natomiast do mięsa, ryb czy produktów o ostrych krawędziach, lepszym wyborem będą grubsze i bardziej wytrzymałe worki. Dobór wynika zatem głównie z wygody pakowania próżniowego.
Worek próżniowy nie za duży, nie za mały
Dobór odpowiedniego rozmiaru worków próżniowych jest istotny ze względów praktycznych i ekonomicznych. Zbyt duże opakowania próżniowe prowadzą do marnowania materiału. Zajmują też niepotrzebnie cenne miejsce. Natomiast zbyt małe worki najczęściej nie dadzą się właściwie zamknąć. Należy zatem dostosować wielkość worka do objętości pakowanego produktu. Nie zapominając o wystarczającym marginesie, aby umożliwić szczelne zamknięcie worka.
Moletowany czy gładki worek próżniowy?
Na rynku dostępne są worki moletowane oraz gładkie. Worki moletowane do pakowania próżniowego sprawdzają się szczególnie do domowych pakowarek próżniowych. Ułatwiają bowiem efektywne usunięcie powietrza. Worki gładkie natomiast lepiej sprawdzają się w profesjonalnych pakowarkach komorowych. Używane są głownie w gastronomii czy przemyśle spożywczym.