Pakowanie żywności na przestrzeni lat
Sposoby na przechowywanie żywności towarzyszą ludzkości od zarania dziejów. Dawniej metody miały na celu głównie ochronę produktów przed zepsuciem. Najstarsze znane opakowania do żywności to liście oraz skórzane sakwy. Takie przedmioty spełniały podstawowe funkcje przechowywania żywności. Z czasem zaczęto używać naczyń ceramicznych i drewnianych skrzynek. Takie pakowanie żywności zdecydowanie lepiej chroniło produkty. Opakowania były też bardziej wytrzymałe.
W średniowieczu popularne stało się wykorzystywanie soli oraz procesu suszenia i kiszenia. Dzięki temu żywność zyskiwała bardzo długą przydatność do spożycia. Opakowania jedynie wspierały te metody. Dopiero rewolucja przemysłowa przyniosła rozwój opakowań w klasycznym rozumieniu. Upowszechniono wtedy metalowe puszki.
Rewolucja foliowa
Prawdziwym przełomem stało się rozpowszechnienie tworzyw sztucznych w XX wieku. Folia spożywcza stała się bowiem jednym z najpopularniejszych materiałów do pakowania. Wszystko to dzięki swojej wszechstronności. Takie pakowanie pozwoliło na znaczne wydłużenie świeżości produktów spożywczych. Worki do pakowania zabezpieczały także efektywnie jedzenie przed zanieczyszczeniami podczas transportu i przechowywania.
Nowoczesne technologie pakowania
Dziś pakowanie żywności jest dziedziną niezwykle rozwiniętą technologicznie. Nowoczesne opakowania doypack doskonale bowiem zabezpieczają żywność. Niektóre opakowania mają właściwości antybakteryjne bądź oddychające. Worki próżniowe umożliwiają też przedłużenie świeżości dzięki wyeliminowaniu powietrza z opakowania. Coraz częściej stosuje się inteligentne opakowania. Sygnalizują one konsumentowi stopień świeżości produktu. Wskazują nawet jego ewentualne uszkodzenie.
Jednocześnie wzrasta świadomość ekologiczna konsumentów. Pojawiają się zatem opakowania ekologiczne. Wymaga się od nich takiej samej funkcjonalności, co od folii. Jednak muszą być proste do przetworzenia bądź bezpiecznego kompostowania.
Pakowanie żywności w przyszłości
Przyszłość pakowania żywności należy do innowacyjnych technologii. To właśnie one jeszcze bardziej przedłużą trwałość produktów. Zwiększą też bezpieczeństwo żywnościowe oraz ograniczą wpływ na środowisko naturalne. Nowoczesne opakowania producent projektuje obecnie w kierunku rozwiązań przyjaznych środowisku. Przyszłością są folie biodegradowalne, a nawet jadalne opakowania. Przestają też dziwić inteligentne systemy monitorowania jakości produktów na każdym etapie łańcucha dostaw.
Historia pakowania żywności pokazuje, jak bardzo zmieniły się technologie w ciągu wieków. To, co kiedyś było jedynie prostym zabezpieczeniem, dziś staje się integralną częścią dbania o jakość produktów oraz o środowisko naturalne.