Żywność dla alergików pod szczególnym nadzorem
Bezpieczeństwo żywności, to jeden z najważniejszych aspektów w całym łańcuchu produkcyjnym. Natomiast dla osób z alergiami pokarmowymi jest to bezwzględna podstawa. Odpowiednie pakowanie żywności przedłuża jej trwałość. Jednocześnie chroni przed zanieczyszczeniami krzyżowymi, które prowadzą często do reakcji alergicznych. Z tego względu worki do pakowania żywności wymagają szczególnej uwagi. Szczególnie jeśli produkt ma być bezpieczny dla osób z alergiami.
Materiały barierowe chroniące przed zanieczyszczeniem
Opakowania do żywności dla alergików muszą spełniać określone normy bezpieczeństwa. Jednym z najważniejszych aspektów jest ich funkcja barierowa. Jest to zdolność do ochrony zawartości przed czynnikami zewnętrznymi. Folie barierowe chronią przed wilgocią, tlenem, światłem. Dla alergików równie istotne jest, że stanowią barierę przed mikrocząsteczkami alergenów. Takowe mogą bowiem przenikać z otoczenia produkcyjnego lub transportowego.
Producent opakowań do żywności wykorzystuje więc wielowarstwowy laminat o podwyższonej szczelności. Oddziela on bowiem skutecznie produkt od potencjalnych zanieczyszczeń. W praktyce oznacza to również odpowiednie zgrzewy oraz brak mikroszczelin.
Pakowanie żywności dla alergików, a stosowne etykiety
Drugim elementem bezpieczeństwa żywności dla alergików jest właściwe oznakowanie produktu. Obowiązujące przepisy prawa wymagają, by na opakowaniach znalazła się wyraźna informacja o obecności 14 głównych alergenów. Jest to między innymi gluten, mleko, soja, orzeszki ziemne czy jajka. Takie opakowania producent produktów spożywczych wyraźnie oznacza.
W takich przypadkach warto zatem zadbać o czytelną typografię oraz estetyczne rozmieszczenie tekstu. Dzięki temu informacje są bardziej dostępne. Konsument zyskuje natomiast pewność, że producent traktuje jego bezpieczeństwo poważnie. Dobrej jakości opakowania doypack z nadrukiem pozwala na trwałe i precyzyjne oznakowanie. Będzie ono odporne na ścieranie czy działanie wilgoci.
Pakowanie żywności bez ryzyka – rola opakowania w eliminacji alergenów krzyżowych
Nawet najlepsze worki próżniowe bądź innego typu nie wystarczą, jeśli na etapie produkcji lub pakowania dojdzie do kontaktu z alergenami. Dlatego bardzo ważne jak zatem utrzymanie wysokich standardów higieny w zakładzie produkcyjnym.
Opakowania powinny być więc konfekcjonowane w kontrolowanych warunkach stref wolnych od konkretnych alergenów. Niezbędne są odpowiednie procedury czyszczenia i oddzielenia linii produkcyjnych. Dlatego producent opakowań do żywności, który zapewnia odpowiednie parametry techniczne, zyskuje na rynku przewagę.