Worki do próżniowego pakowania

Pakowanie próżniowe jest aktualnie bardzo popularne, przede wszystkim ze względu na wydłużanie przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Warto zauważyć, jak szybko można bezpieczne zapakować mięsa, owoce, warzywa oraz wiele innych, ciesząc się ich świeżością przez długi czas.

Bezpieczne pakowanie próżniowe

Tlen w dużym stopniu odpowiada za psucie się żywności. Prowadzi do zmiany ich smaku, rozwoju pleśni, wysychania i utleniania witamin. Znajdujące się w szczelnym opakowaniu produkty przez długi czas zachowują swoją świeżość, ładny zapach i wartości odżywcze. Nie zmienia się również ich konsystencja. Pakowanie, które umożliwiają worki próżniowe, jest najlepszym sposobem na zabezpieczanie żywności.


Worki do próżniowego pakowania muszą być odporne na uszkodzenia, podatne na zgrzewanie, mieć właściwości przeciwskraplające, a także niską przepuszczalność dwutlenku węgla, tlenu i pary wodnej. Mając je do dyspozycji, możesz zadbać o bezpieczeństwo produktów spożywczych.

Worki do próżniowego pakowania szerokiego asortymentu żywności

Pakowanie próżniowe służy przede wszystkim utrwalaniu żywności. Można w workach przechowywać wiele produktów w celu nie tylko przedłużenia ważności. Worki do pakowania próżniowego idealnie sprawdzają się do przechowywania surowego mięsa i wędlin, surowych i wędzonych ryb, serów, ziaren, owoców, przetworzonych warzyw, gotowych dań, zup, sosów, dań piekarskich i cukierniczych.

worki PA/PE do vacuum

Żywność przechowywana w taki sposób ma wydłużony okres przydatności do spożycia, zmniejsza się ryzyko jej zepsucia i konieczności wyrzucenia. Wpisuje się to w trend zero waste, który jest istotnym elementem wyborów konsumpcyjnych. Worki do próżniowego pakowania są również bardzo higieniczne, uniemożliwiają wyciek płynów i wydzielanie zapachów. Są wykonywane z materiałów, w których składzie nie ma substancji konserwujących, dlatego możemy być pewni bezpieczeństwa dla naszego zdrowia.

Pakowanie próżniowe jest idealną opcją zarówno dla osób, które profesjonalnie zajmują się obróbką żywności, jak i dla prywatnych konsumentów.

Jak pakowanie próżniowe wpływa na zdrowie?

Wydłużanie świeżości produktów spożywczych jest najważniejszym atutem pakowania próżniowego. Istotne jest jednak, aby trzymać się kilku podstawowych zasad, w celu bezpiecznego przechowywania. Przede wszystkim znaczenie ma:
  • odpowiednia temperatura,
  • właściwy poziom wilgotności,
  • pH,
  • trzymanie się okresu, w którym próżnia jest bezpieczna.
Nieprzestrzeganie zaleceń powoduje, że worki do pakowania próżniowego żywności nie zdają egzaminu, namnaża się w nich bardzo dużo groźnych bakterii, odpowiedzialnych za zatrucie pokarmowe. Warto wiedzieć, że każdy produkt ma inne wytyczne co do długości stosowania próżni. Czas można wydłużyć nawet 5-krotnie! Byleby nie przesadzić. Pakowanie próżniowe jest znakomitym rozwiązaniem na zmniejszenie marnowania żywności, bezpieczne przechowywanie produktów, bez utraty ich świeżości oraz wartości odżywczych. Po pewnym czasie znów można będzie zjeść je ze smakiem.
Translate »