Opakowania na ryby definiowane wymogami branży
Przetwórstwo rybne jest sektorem o dość specyficznych wymaganiach. Na pierwszym miejscu stawia świeżość. Dzieje się tak, ponieważ operuje szybko psującym się produktem. Musi on często przebyć długą drogę do odbiorcy końcowego. Dlatego opakowania na ryby odgrywają bardzo ważną rolę w zapewnieniu świeżości i bezpieczeństwa produktów. Wymogi dotyczące opakowań są rygorystyczne. Mają bowiem na celu ochronę konsumentów. Zwyczajne worki do pakowania nie zdają egzaminu. Producenci opakowań muszą więc oferować rozwiązania idealnie dopasowane do specyfiki produktów rybnych.
Opakowania na ryby – cechy konieczne
Opakowania przeznaczone na ryby muszą zapewniać odpowiednią barierę ochronną. Ryby są bowiem wyjątkowo podatne na zepsucie. Dzieje się tak z powodu ich delikatnej struktury. Nie pomaga również wysoka zawartość wody. Dlatego opakowania muszą chronić produkt przed czynnikami zewnętrznymi. Tlen i mikroorganizmy przyspieszają proces psucia się produktu. Dlatego dobrym rozwiązaniem są opakowania do pakowania próżniowego. Sprawdza się również pakowanie w atmosferze ochronnej. Takie działania wydłużają świeżość ryb. Ograniczają również rozwój bakterii.
Odpowiednia temperatura również istotnie wpływa na zachowanie świeżości produktów rybnych. Ryby przechowuje się w niskich temperaturach. Wszystko po to, aby zapobiec ich zepsuciu. Jeśli to możliwe, leżą na lodzie. Jednak konieczność dostaw do odległych od łowisk miejsc, wymusza konieczność innych rozwiązań. Worki próżniowe i inne rodzaje opakowań powinny wspierać utrzymanie niskiej temperatury. Często zawierają materiały izolacyjne.
Oczekiwania konsumentów
Producenci produktów rybnych kładą nacisk na zachowanie świeżości swoich wyrobów. Konsumenci jednak patrzą na to z nieco innej strony. Im również zależy na otrzymaniu jak najlepszego produktu. Jednak większość podejmuje decyzje zakupowe pod wpływem impulsu. Opakowania do żywności muszą więc prezentować się atrakcyjne pod względem wizualnym. Zwyczajne pudełko bez nadruku nie przyciągnie uwagi. Tym samym nawet najświeższy produkt nie zyska na popularności. Każdy dobry producent opakowań foliowych z nadrukiem oferuje więc możliwość zaprojektowania opakowania. To zleceniodawca decyduje o ostatecznym wyglądzie. W ten sposób opakowanie łączy w sobie cechy ochronne z atrakcyjnym wyglądem.
Nieodzowna ekologia
Świadomi konsumenci przykładają dużą uwagę do czynników oddziałujących na środowisko. Wybierają coraz częściej rozwiązania oznaczone jako eko. W przypadku pakowania ryb klasyczne opakowania ekologiczne najczęściej nie zdają egzaminu. Nie są bowiem wystarczająco odporne na wilgoć oraz niską temperaturę. Niemniej jednak producenci opakowań stosują inne rozwiązania. Produkują cieńsze worki i pudełka. Dzięki temu mniej tworzyw sztucznych trafia do obiegu. Możliwe jest też ich recyklingowanie. To znacznie odciąża środowisko.