Opakowania vacum dają 5 razy więcej czasu żywności!
Technologia pakowania próżniowego pozwala wydłużyć przydatność do spożycia produktów. Poprzez usunięcie powietrza z opakowania, a następnie szczelne jego zamknięcie, artykuły spożywcze zyskują doskonałą ochronę. Skuteczność opakowania vacum jest niesamowita. Produkty pakowane próżniowo, mimo upływu czasu, nadal są smaczne, wartościowe, nie tracą koloru, wagi oraz konsystencji. Można w ten sposób pakować produkty surowe, półprodukty, gotowe dania oraz ryby.
W zależności od rodzaju produktu, można wydłużyć jego świeżość o kilka dni, a nawet kilka miesięcy. Dla każdego jest on inny, ze względu na specyficzny skład oraz ogólnie przyjęte zasady przydatności do spożycia. Jednak uogólniając, worki do pakowania próżniowego żywności pozwalają wydłużyć czas przechowywania 5-krotnie.
Przydatne w kuchni worki do próżniowego pakowania
Pakowanie próżniowe jest niezawodne w zarządzaniu żywnością znajdującą się w kuchni. Opakowania vacuum sprawiają, że zakupione produkty można dłużej przechować, nie tracąc ich świeżości:
- miękkie sery pozostają świeże przez 5-7 dni, natomiast twarde i półtwarde 15-20 dni. Stosując woreczki do pakowania próżniowego żywności, czas w pierwszym przypadku można wydłużyć do 9-13 dni, a w drugim przypadku nawet do 40 dni;
- chleb w temperaturze pokojowej pozostaje świeży przez 1-2 dni. Pakowanie próżniowe sprawia, że z wielką przyjemnością zjemy go nawet po 8 dniach;
- surowe warzywa, zamiast przez 3 dni, będą świeże nawet przez 10;
- świeżymi owocami można cieszyć się do 20 dni;
- żywność suchą, czyli ryż, mąkę, makaron można przechować w bezpieczny sposób przez cały rok. Dotyczy to również kawy i herbaty.
Opakowania vacum zapewniają maksimum korzyści
Istotne jest zamykanie opakowań szczelnie, a świeżą żywność należy lekko schłodzić. Dostępne są rozwiązania i akcesoria, które ułatwiają przechowywanie próżniowe. Użytkowanie jest wygodne, nie nastręcza większych problemów.
Worki próżniowe sprawiają, że bezpieczne przechowywanie żywności przez dłuższy czas jest możliwe, niezależnie od rodzaju produktu spożywczego znajdującego się w kuchni.